Sunday, August 7, 2011

Transition of Ambitions

Assalamualaikum dan salam sejahtera everyone. I think it's not too late of me to wish Selamat Berpuasa to everyone especially you readers out there. Dah 6 hari kite berpuase ye, sekejap saje kan mase berlalu....hmmm...

Anyway, this post is actually inspired by a blogpost of  a friend of mine, Deedy who wrote about his ambition of becoming a renowned entertainment journalist. You can read it all......HERE. So Deedy, yes...u inspired me. hahaha.

When I read his blogpost tu, I pun terfikir...yeah, what did I wished to be ya masa kecik2 dulu. To tell you guys the truth, mcm2 ok cite2 aku..smuanye berubah mengikut waktu...and there fore, the title of this blogpost....

Transition of Ambitions

No no. Takde kene mengena with transition elements in the periodic table... it's just me bercerita dgn u guys about my various ambitions, dari kecik sampai la ke besaq gajah skarang ni. 

Aku ni, dari dulu sampai la skarang...mmg suke berkhayal dan berimaginasi, and of my habits sampai la ke skarang ni is suke betul berkhayal yg aku ni ada tv show sendiri. Serious, kalau korg nak tau, if aku mcm takde ape nak buat, or tgh tggu bus ke, dlm bus ke, or whatever, aku mmg akan berkhayal dlm dunia fantasi aku tu. Aku as a TV HOST. Stakat ni mcm2 tv show dah aku 'kendali' dlm dunia fantasi aku, mostly my own talk show. Aku ingat lagi mase aku umur 7 tahun dulu, datuk sedara aku tanye aku...

Tok Ami: Ammar nak jadi pa nanti bila besaq?

Aku: Ammar nak jadi pengacara la...

Hahaha. Aah. Aku mase skolah rendah dulu, mmg bercita-cita nak jadi pengacara, especially game show host..sebab mase tu aku dipengaruhi oleh Roda Impian dan lain2 program gameshow mase tu. 

Kerjaya sebagai TV talk show host menjadi permainan imaginasi sampai sekarang

Impianku untuk menjadi seorang TV talk show host masih tersemat disanubari...ececece (ok stop). So..lepas tu, aku tak tau ape cite2 aku. Aku macam tak fikir dah pasal cite2, pasal ape yg aku nak jadi nanti bile besaq..sehinggalah aku masuk skolah menengah. Mase zaman2 form 1 and form 2. Kitorg mase tu tgh borak pasal kerjaya and ambitions. Tanye satu sama lain...then bile turn aku...

Kawan aku: Ammar, what do u wanna be?

Aku: I wanna be a lawyer..

LAWYER cuolzz! Mampu tak? Hahahaha. Ha, betul. Mase tu tibe2 cite2 aku was to be a lawyer/peguam. Mungkin sebab mase tu popular with court dramas mcm Ally McBeal, The Practice, and satu lg crite tu aku tak ingat nama dia, tapi yeah, I was ambitioned to be a lawayer...tetapi, ia tak lama la..sebab my mom ckp jgn jadi lawyer...tak berapa berkat org kate. Ye ke? Ha, org kate jd lawyer kena tipu... Oh ye ke... (sorry ye Law students. Saye tak berniat ape2)... Lepas tu, aku pun mcm dah hilang semangat untuk menjadi lawyer.....



Peguam...sering dikaitkan dengan kerjaya yg tidak membawa berkat


Hmmm...so, tak bawak berkat la pulak katenye....haihh.. habis satu cita2. Then mase berlalu, it was the time where we had to fill up the borang utk kelas form 4, whether nak ambik Pure Science kah, Sub Science kah, Commerce kah or Arts kah. Again, aku dlm dilemma...actually bukan dilemma, its more of a ketidakpastian. Hmm...which should I choose...Atas desakan rakan-rakan lain... saye memilih... Pure Science, and mmg aku dpt pun kelas pure science mase form 4... 


Dalam pure science class, kami belajar the 3 major branches in science which are biology, chemistry and physics...so, atas reason itu...satu lagi cite2 berputik di lubuk hatii.... iaitu..aku mahu menjadi seorg.... FORENSIC SCIENTIST.

Ha sudahhh.... forensic pulak dah. Yes. Aku sgt berminat in forensics. Satu reasonnye was maybe I was too indulged into the famous TV show called CSI... crime scene investigation... yeap. Forensics berkait rapat with crime scenes. Bile aku cerita kt kwn2 yg aku nak jd mcm CSI, ramai yg mcm... 

Aiyooo...mau bedah mayat ka?

Eeee..nanti kat universiti kau kene test tidur dalam bilik mayat..

Ammar kau tak takut ke darah and mayat2 ngeri smua??? 


Hmmm...tidak. Aku tak takut ngan darah, and mayat2 ni plak...ok, ada la rase ngeri ckit tp..aku takdela sampai nak termuntah tgk mayat ke ape (Ceh, mcm la kau pernah tgk mayat ngeri dpn mate kau sendiri. Ckp je mmg senang la!). Tp being a forensic scientist tak semestinya kene berdepan ngan mayat je. Mcm2 tugas forensic scientist. Uji DNA, proses bukti2 from tmpt kejadian, buat ujian ballistics, mcm2 la. Aku akui, kerjaya as a forensic scientist is really cooolll. 

Tetapi..... lama kelamaan, minat ku terhadap science smakin luput...and Im no longer passionate about forensics. 

Forensics dan uji kaji...
Hmmm..seperti biase la...lepas satu cite2 sudah tidak diminati lagi, I am left without an ambition..but not for long la. Lepas tu, I began to be interested with magazine publishing, to be specific, fashion magazine. Aku mmg teringin sgt nak keje in the editorial field pulak. You know, making a spread about the latest fashion shows, trends, designers to look for, and all sorts la. Yes again, one movie had strengthen my urge of becoming a renowned FASHION MAGAZINE EDITOR....The Devil Wears Prada. Hahahaa. Since then, I always look into fashion magazines and examining their way of writing, the layouts, the contents, covers, everything la. Termasuk la iklan2 editorial kt dlm tu pun aku examine jugak.

Editor in chief pegang segala kuasa dalam penerbitan sebuah majalah

Yeap yeap. Cita-cita ni masih ada dalam sanubari.... dan sebab itu aku memilih Mass Communication as my field of study utk degree, so that insya-Allah aku dpt masuk into magazine publishing. I hope so. Ha, and then kan, ada lagiii satu cite2 aku... Boleh kate, cite2 ni mmg aku harap akan menjadi la sbb I really have the passion for it... Apekah cite2 itu.... Saya bercita-cita untuk membuka sebuah kafe makanan, which the menu will be comprising of homemade burgers. Ye, daging burger buat sendiri. Anda perasan tak, kedai2 burger kt malaysia ni, daging burger diorg gune lepiaq (leper) mcm pa lagi. The burger patties tak juicy langsung. So, sbb tu la saye bercita-cita utk buka sebuah kafe yg jual burger with homemade burger patties yg lebih juicy, and tak leper mcm baru kena lenyek ngan lori. Insya-Allah. If god willing, dan kewangan yg cukup, I will open the cafe. Lagi satu sebab, I have passion for cooking and I totally lovvveee food. Siapa yang benci terhadap makanan (para2 aneroxia dan bulimia), adalah manusia paling bodoh di dunia (ok, emo sebentar). 

And there you go, these were/are the ambitions yg aku pernah/masih impikan. Harap2, kalau takde aral melintang, aku dpt la kecapi cite2 ku ini... becoming a magazine editor, and also having my own burger cafe, and... my own talk show maybe? hahaha. Insya-Allah. 



xoxo

2 go-sees:

KeY_riN said...

nice blog...dulu pun kecik nak jadi doktor la, scientist la, tapi kesialan aku kuat, mana layak. anyway,this is the best one..yg lain pun best, tapi yg ni paling BEST...WOW!!

ammar_rella said...

buat lawakkkk dan sgt auta!
kaulah yg paling layak utk jd smua...

dan blogpost ni tahap biase shaja...
kau punye paling WOOOWWWWWWW